Bouwen van examenprogramma (voor BA, MA, AD)t.b.v. ECTS Course Catalogue

Inleiding

De Hanze wil alle opleidingen via de ECTS Course Catalogue inzichtelijk maken voor derden.
Om dit te realiseren maakt elke School voor elke major of opleidingsvariant een examenprogramma aan in Osiris, waarin zowel de propedeuse als de hoofdfase zitten.
De ECTS Course Catalogue heeft een preview-omgeving waarin te zien is wat er ‘gebouwd’ is voor de catalogus. Een programma wordt zichtbaar wanneer het is gekoppeld aan de ECTS-mmm van de opleiding, wanneer de vrije velden van de mmm goed zijn ingevuld. 
Dit zijn examenprogramma’s met andere richtlijnen voor het bouwen dan je als Osiris-keyuser gewend bent. Publicatie in de catalogus vraagt om een andere structuur dan examenprogramma’s waarop studenten worden ingeschreven. Op examenprogramma’s die voor de catalogus worden gebouwd worden geen studenten ingeschreven. Gebruik als basis het vastgestelde curriculumoverzicht (studiepuntentabel), dit is het uitgangspunt voor het te bouwen examenprogramma.

Starten met bouwen
Begin met het maken van een nieuw Examenprogramma.
Wanneer je gebruik wilt maken van bestaande examenprogramma’s ga dan als volgt te werk:
Kopieer een programma en geef het de code zoals hieronder vermeld.
Bij het kopiëren is het belangrijk om de cursussen van het nieuwste collegejaar te gebruiken. De cursussen moeten dus al beschikbaar zijn in het nieuwe collegejaar. Kopieer dus eerst de cursussen naar het goede collegejaar.

Naam: gebruik voor het examenprogramma en de bijbehorende MMM dezelfde naam.
Noem in de  naam NIET het type opleiding (Bachelor, Master, Associate Degree) of de opleidingsvorm (vt, dt, du); dit wordt in de catalogus automatisch getoond.
Noem WEL de naam van de major.
Het aantal beschikbare posities is beperkt; gebruik indien nodig afkortingen.

Voorbeelden van juiste naamgeving:
Small Business & Retail Management
Built Environment, major Bouwkunde
Sensor System Engineering

  • Bouw het programma inclusief propedeuse, dus het minimum puntenaantal wordt 240 EC voor een bachelor. Het is nooit een groeiprogramma; je laat altijd de héle opleiding zien.
  • Ingangsjaar: vul het collegejaar in van dit programma. Belangrijk: het ingevulde jaartal bepaalt in welk catalogusjaar het programma zichtbaar is! Voor elk collegejaar maak je een nieuw programma.
  • Laatste collegejaar/vervalt in collegejaar: niet nodig om in te vullen.
  • Heel belangrijk: er mag maar 1 opleiding gekoppeld worden aan een ECTS-examenprogramma

Examenonderdelen inclusief keuzes komen overeen met het in de OER vastgestelde curriculumoverzicht. Streef naar een chronologisch overzicht van het opleidingsprogramma, dus een indeling waarbij je als lezer door de studiejaren wordt geleid.

Het eerste niveau examenonderdelen:
Afhankelijk van de opbouw van een opleiding is dit een jaarindeling. Het kan ook een, bij de opleiding passende, andere structuur zijn, bv. semesterstructuur.
Het doel is om in de catalogus duidelijk te maken hoe een student de opleiding doorloopt van begin tot eind. Je maakt voor een bachelor examenprogramma een programma met alle 4 de studiejaren inéén, gevuld met het aangeboden onderwijs van het betreffende jaar.
ECTS-examenprogramma’s zijn nooit groeiprogramma’s.

Velden invullen: vul bij elk examenonderdeel altijd de velden lange naam Nederlands en Engels.

Benaming examenonderdelen
Dit is een belangrijk aandachtspunt. De leesbaarheid en herkenbaarheid van de catalogus verbetert wanneer de benaming van examenonderdelen voor de hele HG (waar mogelijk) uniform is.

Advies
Hoofdniveau is uiteraard de examenprogrammanaam.
Het onderliggende niveau bevat de studiejaren.
Elk studiejaar kent bij voorkeur een semesterindeling; dit is het volgende niveau examenonderdelen.
Wanneer dit niet overeenkomt met hoe jullie opleiding is gestructureerd, dan kun je van deze regel afwijken. Werk dan met thema’s, blokken etc.

Wat in de catalogus te zien is, komt uit het veld ‘Lange naam’ van het examenonderdeel.
Gebruik nooit type “Profileringsruimte”. Kies hiervoor in de plaats altijd type Keuze (of Verplichte keuze). In de naam van het Examenonderdeel geef je dan aan dat het keuzeruimte betreft. Je kunt op deze manier meerdere keren in het programma keuzeruimte inbouwen.

Mocht je normaliter een onderdeel ‘Extracurriculair’ in je programma bouwen; dit hoort niet in de onderwijscatalogus thuis. Niet gebruiken.

Uitvoeren zoals bij de normale examenprogramma’s voor studenten. Hang cursussen aan de juiste examenonderdelen.

Niet gebruiken